‭(06) 19 62 96 92‬
sonja@stoerenslank.nl

Kurkuma: het meest onderzochte kruid ter wereld

Iedere dag neem ik een grote kop kruidenthee met kurkuma (geelwortel) en een klein beetje peper. Niet omdat het lekker is, maar omdat het een super goede invloed op je gezondheid heeft. Als je het dagelijks gebruikt door je eten of thee, helpt het (preventief) tegen een groot aantal ziektes. Het is goed om te weten dat dit kruid bestaat en wat het voor je kan betekenen. Kurkuma (curcuma, geelwortel) is een specerij uit de oosterse keuken en een van de meest onderzochte specerijen in de kruidengeneeskunde.

Kurkuma, koenjit, curry, geelwortel
De eerste studie verscheen al in 1937 en sindsdien zijn meer dan 2600 publicaties hierover verschenen. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Kurkuma wordt ook wel koenjit (kinjit is de Malaise naam), kerriepoeder (curry) of geelwortel genoemd. Geelwortel (kurkuma) wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer, Parkinson en geeft het een bescherming tegen de ontwikkeling van kanker in je lijf. Kurkuma kan helpen bij maagdarmklachten als maagzuur, Helicobacter pylori infectie, maagzweer, prikkelbare-darmsyndroom, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Studies en onderzoek
In een klinisch onderzoek werd aan 25 patiënten met een maagzweer dagelijks vijf keer 600 mg Kurkuma gegeven gedurende 12 weken. Bijna de helft van hen had na vier weken geen maagzweer meer, en tegen het einde van de studie was de maagzweer verdwenen bij 76%. In een gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek verging het patiënten met colitis ulcerosa die Kurkuma namen (1g tweemaal per dag) naast de conventionele farmacotherapie beter dan degenen die een placebo namen naast de conventionele behandeling. In landen als India waar kurkuma op grote schaal gebruikt wordt, komen bepaalde vormen van kanker die veel voorkomen in onze moderne Westerse wereld opmerkelijk minder voor waaronder: dikke – darm of colonkanker, borstkanker, prostaatkanker en longkanker. Dit is zelfs tien maal lager!

Thee!
Volgens onderzoek van het Anderson Cancer Center blokkeert kurkuma een noodzakelijk biologisch pad om melanoom en andere kankers te ontwikkelen. Gebruik een beetje zwarte of rode peper om de opneembaarheid te versterken. Daarom neem ik iedere dag een grote kop kruidenthee met kurkuma en een klein draaitje uit mijn pepermolen!

P.S. Overigens wordt kurkuma ook gebruikt om stoffen (kleding) te verven, dus let op en mors het niet; je krijgt het nooit meer uit je kleding!

Meer artikelen van Stoer & Slank op FAB Magazine