‭(06) 19 62 96 92‬
sonja@stoerenslank.nl

Hoezo supplementen?

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat mensen voedingssupplementen zien als pillen die je zoveel mogelijk moet vermijden. Alle pillen worden onder één noemer geschaard: medicijnen, vitamines. Ik ben van mening en met mij meer deskundigen dat suppletie (aanvulling) van essentiële voedingsstoffen nodig is bij ons huidige voedingsbeleid.

De feiten
In 1900 bestond tarwe voor 90% uit eiwit. Tegenwoordig is dat 9%. Dus om de voedingsstoffen binnen te krijgen die in 1 snee brood zaten, zouden we dus nu 10 boterhammen moeten eten. In 1940 werd door het medical research council een lijst gemaakt met als titel “the composition of food”. Later werd dit bureau ook gevraagd door het ministerie van agriculture om dit te herhalen en in 1991 opnieuw te vergelijken. De resultaten leveren een somber resultaat op van de sterk afnemende voedingswaarden van groente, fruit, vlees in de afgelopen 50 jaar. De onderzoekers analyseerden 28 rauwe, 44 gekookte groenten, 17 soorten fruit, en 10 soorten vlees en gevogelte.

In onderstaande tabel geven we een aantal voorbeelden van de meest extreme reducties in mineraalgehalte (gemeten als mg/100 gr).

VoedingmiddelVerlies
Wortelen 75% minder magnesium, 48% minder calcium
Broccoli (gekookt)46% minder ijzer en 75% minder koper
Bosui74% minder calcium
Spinazie (gekookt)60% minder ijzer en 96% minder koper
Koolraap71% minder ijzer
Waterkers93% minder koper
Aardappels30% magnesium, 35% minder calcium, 45% minder ijzer en 47% minder koper
Alle soorten vlees41% minder calcium en 54% minder ijzer
Alle soorten fruit27% minder zink
Appels en sinaasappels67% minder ijzer

In tegenstelling tot mensen kunnen planten bepaalde aminozuren, essentiële vetzuren en vitamines zelf maken, maar geen enkel organisme, dus wij ook niet, kunnen mineralen produceren. Vitamines, eiwitten, enzymen en aminozuren hebben mineralen nodig om hun taken te vervullen. Als de akkers waarop verbouwd wordt, die mineralen niet bevatten, dan zitten ze ook niet in het voedsel dat van de akkers afkomt. Magnesium, chroom e.a. mineralen die net zo goed zijn voor een goede gezondheid als stikstof, fosfor en kalium, ontbreken in veel sterkere mate in onze voedselketen dan de meeste vitaminen. Daarom komen er steeds meer ziekten voor, die worden veroorzaakt door die tekorten. In 1958 bevatte 100 gram spinazie 158 mg ijzer. In 1967 was het ijzergehalte al gedaald naar 27 mg en in 1973 bevatte het nog maar 2,2mg ijzer. Op dit moment zou je dus zo’n 200 blikken spinazie moeten eten om hetzelfde effect te bereiken van 1 blik spinazie 50 jaar geleden.

Om toch richting te geven aan welke voedingssupplementen en hoeveel per dag genuttigd moeten worden, moet er een voedingschema worden opgesteld. Ieder mens heeft de mogelijkheid zijn haar gezondheid op een hele basale en directe manier te beïnvloeden, in de basis aan ziektepreventie te doen of ziektebeelden te herstellen, door een juiste voedingsgewoonte en door een juiste aanvulling van behoeften. Discipline is hierbij niet het belangrijkste aspect, het gaat namelijk niet om moeten maar om willen, om keuzes maken. Ieder mens kan hiervoor kiezen. Er zijn echter nog veel te weinig mensen die dit voldoende beseffen.

In een gezonde voedingsgewoonte vinden we naast alle bouwstenen ook nog eens een grote hoeveelheid enzymen terug die onze eigen enzymproductie minstens 60% laten besparen. M.a.w. verse groenten en fruit zorgen voor enzymen die we nodig hebben voor onze spijsvertering en ontlasten zodoende de alvleesklier , meer enzymen betekent immuunversterking in de darmen en daarmee een toename van antioxidatieve capaciteit.

Bedenk verder ook dat verse levensmiddelen een beperkte houdbaarheid hebben. De meeste voedingsmiddelen kunnen langer gehouden worden omdat alle leven ( dus de uiteindelijke stoffen) door bewaartechnieken (pasteurisatie, verhitting) en bewaarstoffen (conserveringsmiddelen) is gedood. Een gezonde voedingsgewoonte heeft een grotere nutriëntendichtheid, een minimale toxiciteit en kan juist hele functionele voedingsmiddelen bevatten.

Voor meer informatie kan je mailen naar sonja@stoerenslank.nl