‭(06) 19 62 96 92‬
sonja@stoerenslank.nl

Geef de winterdip geen kans

Ieder jaar komt het terug als de blaadjes van de boom vallen. De winterdip. Het is voor jezelf heel vervelend, maar ook voor je omgeving. Ieder jaar hoop je dat het aan je voorbij zal gaan, maar helaas is het lastig om het te onderdrukken en voor je het weet zit je er midden in. Een aantal tips kunnen je helpen de winterdip te verzachten of zelfs te voorkomen.

Sporten
Regelmatige lichaamsbeweging werkt beter dan antidepressiva om de stemming te verbeteren. Je hersenen maken tijdens het sporten endorfine aan die ervoor zorgt dat je je beter voelt. In het boek Uw Brein Als Medicijn is hierover een hoofdstuk geschreven door Dr. David Servan-Scheiber met de grappige titel: Prozac of Adidas.

Suiker en fructose
Vermijd deze zoetstoffen die sowieso een nadelig effect hebben op de hersenen en je lijf.

Omega 3 vetten
Verhoog de consumptie van omega 3 vetten van goede kwaliteit. Hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet (DHA). Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een lager omega 3 gehalte meer kans hebben op depressie en een negatieve kijk op het leven en dat degenen die een hoger gehalte hadden echt een stuk positiever in het leven stonden.

Emotionele stress
Pak je stress aan: Doe iets waar je blij van wordt en waar je je goed bij voelt. Ontspannen is heel belangrijk!

Melatonine en lichttherapie
Melatonine is een lichaamseigen stof die invloed heeft op je slaap-waakritme. Door ’s avonds melatonine te nemen en/of in de ochtend lichttherapie, zijn veel mensen geholpen.

Extra vitamine D3 (olie) druppels
De meeste mensen zien weinig zon in de winter en krijgen minder tot geen vitamine D binnen. Het is door verschillende onderzoeken aangetoond dat het voor bijna iedereen goed is om extra vitamine D te nemen. Tegelijk bleek ook dat bij degenen waar weinig vitamine D werd terug gevonden in het bloed, elf maal meer kans was op een winterdip of erger: een (langdurige) depressie. Vitamine D krijg je binnen via de huid door de zon. Het is moeilijk om het via de voeding binnen te krijgen, omdat weinig voedsel van nature vitamine D bevat. Zelfs in moedermelk is geen vitamine D te vinden. Als je dus niet in een zonnig land woont of je altijd insmeert met een hoge zonnebrandfactor, kan ik met zekerheid zeggen dat je een tekort opbouwt.

Probeer het!