Recepten voor het diner

Hier een aantal heerlijke recepten die prima passen bij een gezonde leefstijl. In de meeste gevallen zijn de recepten voor 4 personen. Hier heb ik over nagedacht, omdat het handig is dat je met het hele gezin hetzelfde eet. Hoef je geen rekening te houden met de persoon die net een dieet heeft gevolgd of nog op dieet is. Heb je het Bio-HCG dieet gevolgd en ga je stabiliseren, dan is dit een prima vervolg op het dieet. 

Oosterse curry met kip en groenten

Voor 4 personen

Snijd het dikke gedeelte van de stengel citroengras en kneus het een beetje.

Verhit een hapjespan met antiaanbaklaag met de olie en fruit citroengras, limoenschilletjes en prei al roerend op een niet al te hoog vuur tot de prei zacht is. Voeg de pasta toe en roer alles even door elkaar. Doe de kipfilet erbij en bak deze al omscheppend rondom bruin. Doe de bouillon en kokosmelk erbij en laat het vocht iets inkoken. Voeg de sperziebonen toe en laat ze 10 minuten zachtjes meekoken. Doe dan de andere groenten erbij en kook ze heel kort mee tot alle groenten beetgaar zijn. Garneer met koriander. Lekker met zilvervliesrijst. 

Roergebakken varkensreepjes met sugarsnaps

Voor 4 personen

Verhit de olie in een wok met antiaanbaklaag en fruit de ui. Haal de ui uit de pan en roerbak het vlees op hoog vuur. Doe de tikkasaus,  sugarsnaps en peper in de pan erbij en roerbak het geheel tot de sugarsnaps beetgaar zijn. Haal de pan van het vuur, roer de yoghurt erdoor en schep om met de waterkers. 

Warme Thaise rundersalade

Voor 4 personen

Doe het vlees in een kom met het sap en de munt en zet alles 3 uur koud weg in de koelkast. Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakken (bijv. met een kaasschaaf) Verhit de olie in een grillpan met antiaanbaklaag. Haal het vlees uit de marinade en bak het naar eigen keuze (bijv. medium of helemaal doorgebakken). Snijd het vlees na 5 minuten in dunne plakken. Meng in een schaal met de komkommer, spinazie, azijn, vissaus, suiker en peper.

Serveer de salade meteen en garneer met bladpeterselie.

Lekker met geroosterd Turks brood of maak er een wrap van door de salade in een tortilla te wikkelen. 

Kalfsvlees in salie-mosterdsaus

Voor 4 pers.

 Kook de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking.

Verhit ondertussen de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag, bestrooi het vlees met zout en peper en bak het rondom bruin. Voeg knoflook en mosterd toe, met de wijn en bouillon. Breng alles al omscheppend aan de kook. Kook het vocht op een hoog vuur tot de helft in en roer de salie erdoor. Snijd het vlees in mooie stukken. Kook de peultjes beetgaar in water met zout. Giet de pasta af en schep om met de peultjes. Serveer het vlees op een bergje pasta en schep er wat van de saus over en omheen. Bestrooi met grof gemalen zwarte peper. 

Zalm met citroen en peterselie

Voor 4 pers.

Haal de filets door de gekruide bloem.

Verhit de helft van de boter in een pan en bak de filets aan elke kant ca. 3 minuten. Keer de vis voorzichtig om met een spatel. Doe de andere helft van de boter erbij en voeg het citroensap toe. Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg de peterselie toe.

Erbij: pasta (er zijn tegenwoordig allerlei pastasoorten van rijst of van kamut etc) en een frisse kropsla.

De familie neemt meer van de pasta en nog wat extra saus, maar voor hen kunnen ook zwaardere filets (tot 200 gram) gebakken worden.

Tip:
Je kunt dit ook maken met of Tilapia, kabeljauw of een andere vissoort.  

Paprikakip    

Voor 4 pers.

Verhit de olie en bak de reepjes kip snel om en om bruin (ze hoeven niet gaar te zijn)

Bak de ui, knoflook en champignons 2-3 minuten mee op een hoog vuur.  Berstrooi met de bloem en de paprika. Doe de tomatenblokjes erbij, de tomatenpuree, de suiker en 50 ml water. Doe de vlam laag en laat alles met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen. Garneer met de peterselie en serveer met een schep crème fraîche, of yoghurt.

Erbij: zilvervliesrijst

De familie mag meer rijst eten of eventueel frieten. 

Mosselen met roomsaus

Voor 4 pers.

Was de mosselen. Verwijder beschadigde exemplaren en schelpen die open blijven als je erop tikt.

Smelt de boter in een grote braadpan of mosselpan. Fruit de sjalot, knoflook en venkel heel kort. Doe de wijn erbij met de laurier. Voeg de mosselen toe en doe een deksel op de pan. Schud de pan na 5 minuten om en doe het deksel nog 5 minuten op de pan of tot alle schelpen openstaan. Verwijder schelpen die niet zijn open gegaan. Schep de mosselen in een schaal en houd ze warm. Zeef het kookvocht en breng het aan de kook. Klop de room erdoor. Serveer de mosselen met de saus en garneer met gehakte peterselie.

Erbij: zuurdesembrood (bijvoorbeeld grand mère  Vlaamsch Broodhuys) en een frisse groene salade. 

Oosterse schnitzels met roergebakken paksoi

Voor 4 pers.

Meng alle ingrediënten voor de marinade en bestrijk hiermee het vlees. Verhit een licht ingevette grillpan met anti-aanbaklaag. Grill de schnitzels ca. 2-3 minuten aann elke kant tot ze mooi bruin en net gaar zijn. Verhit voor de paksoi de olie in een wok of koekenpan. Fruit kort de knoflook en schep op een hoog vuur de paksoi om met de  ketjap tot deze iets begint te slinken.

Erbij: zilvervliesrijst

De familie mag een schnitzel die zwaarder is, pas dan ook de hoeveelheid marinade aan. 

Kalkoen met rode pesto pasta en kerstomaatjes

Voor 4 pers.

Bestrijk de filets met de helft van de pesto. Verhit een grillpan met antiaanbaklaag en grill de filets goudbruin en gaar, afhankelijk van de dikte 3-4 minuten aan elke kant. Houd ze warm tot gebruik. Kook de spaghetti in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruim op een matig vuur goudbruin. Giet de pasta af en schep de spaghetti in de pan om met de overige ingrediënten. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de pasta met de in brede repen gesneden kalkoenfilets. 

Marokkaans lamstoofpotje

Voor 4 pers.

Verhit de olie en bak het vlees in kleine porties om en om bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de ui glazig en zacht. Voeg de komijn toe met de rasp en tomatenblokjes en abrikozen. Laat alles samen nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Kook de saus iets in. Serveer en garneer met de amandelen en munt.

Erbij: zilvervliesrijst of geroosterd bruin Marokkaans of Turks brood.

De familie kan er frieten of puree met crème fraîche bij nemen. 

Biefstuk met rode wijnsaus en knolselder-aardappelpuree

Voor 4 pers.

voor de puree:

Maak eerst de puree. Kook de aardappels gaar met de knolselderij.

Giet af en laat het mengsel met het deksel op de pan even droogstomen. Stamp de puree fijn met de boter, een scheutje melk en breng op smaak met zout en peper. Houd de puree warm tot gebruik.

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak de biefstukjes aan beide kanten bruin, ca. 2 minuten op een hoog vuur aan elke kant als het van binnen nog wat roze mag zijn. Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Doe de wijn in de koekenpan met de gelei en laat de saus al roerend iets binden. Serveer de biefstuk op een bergje puree en schep wat van de saus erover en omheen. Garneer met wat verse tuinkruiden. Lekker met een simpele kropsla. De familie mag een zwaarder stukje vlees en eet er eventueel nog stoofpeertjes bij.

TIP:
Vervang de aardappel in de puree door winterpeen en pastinaak voor een no carb puree. 

Zalm met prei

 Voor 4 pers.

Verhit de olie en bak de reepjes prei 3-4 minuten in een hapjespan met antiaanbaklaag. Bak de knoflook even mee en voeg dan de tomaten en naar smaak zout en peper toe. Schep alles even om.  Schenk de wijn erbij en leg de zalmfilets erop. Bestrooi met de dille, breng het geheel aan de kook. Doe een deksel op de pan en zet de vlam laag. Laat het geheel ca. 6-8 minuten zachtjes stoven, of tot de vis net gaar is. Garneer met verse dille.  Lekker met gekookte aardappels in de schil en een frisse salade. 

Roergebakken varkensfilet en pompoen

Voor 4 pers.

Kook de pompoen in water met zout beetgaar. Giet af.

Verhit de olie in een grote wok of koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg de schilletje, gember, peper en kaneel toe en bak alles al omscheppend 1-2 minuten. Verwijder de kaneel. Zet de vlam hoog. Schep de reepjes vees  al omscheppend om met de inhoud van de pan.

Meng suiker, ketjap, Worchestershiresaus, azijn en aardappelzetmeel en voeg het mengsel toe. Kook tot het geheel iets is ingedikt. Breng eventueel nog op smaak met zout. Garneer met de lente-ui.

Erbij: zilvervliesrijst

PAS OP!
Arachideolie wordt van pinda’s gemaakt en is dus niet geschikt voor mensen met een notenallergie. 

Goulash met savooienkool

Voor 4 pers.

Verhit de boter en olie. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het rondom bruin. Haal het uit de pan.

Bak de spekjes in dezelfde pan knapperig. Voeg ui en wortel toe en bak alles samen een minuut of twee.

Voeg alle overige ingrediënten, behalve de kool en aardappels toe/ Schep even om en breng aan de kook. Zet de vlam laag, doe een deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg wortel en aardappel toe en laa het geheel samen nog eens 20 minuten koken tot de aardappel en kool beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Maal er aan tafel nog wat extra peper over.

Maal er aan tafel nog wat extra peper over. Lekker met knapperig, geroosterd bruin brood.

TIP:
Bijna al het paprikapoeder dat we in de winkel kopen is ‘zoet’.

Dit in tegenstelling tot andere varianten zoals scherp paprikapoeder of gerookt paprikapoeder.