Soeprecepten

Hier een aantal heerlijke soeprecepten die prima passen bij een gezonde leefstijl. In de meeste gevallen zijn de recepten voor 4 personen. Hier heb ik over nagedacht, omdat het handig is dat je met het hele gezin hetzelfde eet. Hoef je geen rekening te houden met de persoon die net een dieet heeft gevolgd of nog op dieet is. Heb je het Bio-HCG dieet gevolgd en ga je stabiliseren, dan is dit een prima vervolg op het dieet.  

Italiaanse groentensoep met pasta

Maaltijdsoep voor 4 personen

Kook de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking. Bak de bacon knapperig in een pan met antiaanbaklaag zonder vet. Fruit de ui en knoflook mee tot ze glazig zijn. Schep om met de courgette en bak alles 5 minuten op een laag vuur. Doe de bouillon erbij, met peper, tomaat en paprika. Laat alles nog eens 5 minuten koken. Voeg de pasta en peterselie toe. Verdeel de soep over voorverwarmde borden of kommen en strooi er wat kaas over.

Smelt de boter in een soeppan en bak de groenten beetgaar op een laag vuur.

Roer de bloem glad met een deel van de bouillon. Klop dit mengsel door de rest van de bouillon en voeg het geheel toe aan de groenten. Breng alles al roerend langzaam aan de kook, of tot de bouillon licht gebonden is. Voeg de melk, paprikapoeder en naar smaak zout en peper toe. Roer de kaas erdoor. Garneer  de soep met de croutons en bestrooi met gehakte bieslook.

 

Winterse komkommersoep

Voor 4 personen

Smelt de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak op een laag vuur komkommer, prei en bleekselderij. Doe de bouillon, aardappels,het water en naar smaak zout en peper erbij en breng de soep aan de kook. Zet de vlam laag en kook de soep 10 minuten tot alle groenten gaar zijn. Pureer de soep met de dille. Doe de soep terug in de pan en warm alles nog even door.Verdeel de soep over voorverwarmde kommen of borden en garneer met blokjes komkommer en een schep yoghurt.

TIP: Turkse en Griekse yoghurt hebben een hoger vetgehalte en zijn vol en romig van smaak.

Ook te gebruiken als vervangers van zure room of crème fraîche.

 

Zuidelijke groentesoep

Maaltijdsoep voor 4 personen

Verhit de olie in soeppan of hapjespan.

Fruit de ui en knoflook een paar minuten tot ze glazig zijn.

Bak de courgette en wortel op een laag vuur nog eens 5 minuten. Doe alle overige ingrediënten erbij, behalve de yoghurt en breng alles aan de kook. Zet de vlam laag en laat de soep nog eens 5 minuten zachtjes koken.

Serveer de soep met een schep yoghurt.

 

Doperwtjessoep

Voor 4 personen

Breng de bouillon aan de kook in een flinke soeppan. Doe de erwtjes erbij met de pasta en peterselie. Zet de vlam laag en kook de soep tot de pasta beetgaar is. Roer de wijn door de soep.Zet op tafel kaas voor de liefhebbers.

TIP:

Vervang de kaas door een handje heel fijngehakte verse munt en een scheutje slankroom of een schepje Turkse yoghurt.

 

Mexicaanse maaltijdtomatensoep

Maaltijdsoep voor 4 pers.

Doe alle ingrediënten, behalve de kaas en chips in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Garneer met kaas en basilicum en geef er wat tortillachips bij.

Winterminestrone

Maaltijdsoep voor 4 pers. 

Voor over de soep:

Verhit de olie in een hapjespan. Doe pompoen, prei, wortel, bleekselderij en knoflook in de pan en bak alles op middelhoog vuur 10 minuten op. Voeg bouillon en water toe en roer alles even om. Breng het geheel aan de kook, zet de vlam laag, doe een deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Voeg de kool toe en kook nog eens 10 minuten. Doe de bonen erbij, breng op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper.

Meng peterselie en knoflook, strooi aan tafel hier iets van over de soep.

TIP:
Pompoenen zijn soms lastig te verwerken door hun dikke taaie schil.

Flespompoenen zijn tegenwoordig in de meeste supermarkten en zeker in Turkse en Marokkaanse winkels te koop. Ze zijn makkelijk te schillen met een dunschiller! 

Tomaten-paprikasoep met basilicumolie

Voor 4 - 6 personen

Rooster de paprika’s onder de hete grill tot de huid geblakerd is. Doe ze over in een plastic zak en laat ze nog 10 min. stomen. Trek de schil eraf, verwijder de zaden en hak het vlees in stukjes. Doe de inhoud van de blikjes in een pan samen met de gehakte paprika, bouillon en suiker. Laat de soep 10 min. zachtjes koken op een laag vuur. Voeg naar smaak eventueel nog een beetje water toe, als de soep te dik is. Deze soep hoort overigens aan de stevige kant te zijn.

Snijd de basilicum in reepjes en pureer de basilicum met de olie. Doe de garnalen in de soep. Laat alles nog 1-2 min. zachtjes doorkoken. Serveer de soep en garneer met een takje verse basilicum en de kaassoesjes. Geef de basilicumolie erbij.

Geef er eventueel op tafel nog wat geraspte (parmezaanse kaas) en een schaaltje crème fraîche bij.

TIP 1
Timesaver: geroosterde paprika’s zijn tegenwoordig ook al kant en klaar te koop, zowel bij een aantal supermarkten gevacumeerd als in pot of bij delicatessenwinkels.

TIP 2
De smaak van tomatenblokjes uit blik is verassend goed. Gemaakt van smaakvolle zongerijpte tomaten.Een geweldig alternatief in de winter als de verse tomaten duur zijn.

TIP 3
Neem eens verse munt in plaats van basilicum.

 

Vissoep

Maaltijdsoep voor 4 pers.

Was de mosselen en verwijder schelpen die openstaan.

Fruit de sjalot in de boter. Voeg de bouillon en wijn  toe, samen met de mosselen en laat alles samen 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan, tot de schelpen openstaan.

Bak ondertussen de spekblokjes krokant in de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe de stukjes zalm in de soep,  laat alles samen nog 1 min. koken. Haal de pan van het vuur, wacht nog ca. 3 min. en roer voorzichtig de spekblokjes, tomaat, room en dille door de soep. (de vis gaart na in de hete soep)

Voeg naar smaak zout en peper toe. Verdeel de soep over de borden en garneer met verse dille en geef er crostini met bieslookroom bij.

 

Crostini met bieslookroom

Voor 8 crostini

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bestrijk het brood met de olie. Leg de plakken brood in de hete oven tot ze goudbruin zijn.

Roer de crème fraîche los met de overige ingrediënten. Schep een flinke lepel bieslookroom op elke crostini. Garneer met verse bieslook.

TIP 1
Mosselen koop je meestal in zakken van ca. 1 kilo. Kook de hele zak zoals aangegeven staat in de bereidingswijze. Bewaar de mosselen die niet gebruikt worden goed afgesloten in de vriezer tot een volgend gebruik.

Tip 2
Haal de mosselen als ze gaar zijn uit de schelp en pureer ze met de soep. De soep wordt dan dikker en heeft het karakter van een vischowder.

TIP  3
Neem in de winter in plaats van verse dille gehakte dille uit de vriezer als er geen verse dille te koop is.

 

Koude bietensoep                  

Voor 4 pers.

Snijd de bieten, ui en aardappel in stukken en doe ze in een keukenmachine met het sap, bouillon, yoghurt en suiker. Pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de komkommer in blokjes en stamp de ijsblokjes fijn. Doe het ijs bij de soep en laat de machine nog kort draaien. Breng de soep op smaak met zout en peper en garneer de soep met komkommer en dille.

 

Groentensoep met garnalen

Maaltijdsoep voor 4 pers.

Snijd de ui, knoflook en peper in stukjes, schil de gember en pureer alles tot een pasta met komijn, koriander en zout. Haal de boontjes af en snijd de wortel en kool in reepjes. Maak rasp van de schil van de citroen. Verhit de olie en fruit de pasta 2 minuten op een laag vuur. Voeg de kokosmelk toe met de tablet kippenbouillon en breng alles aan de kook. Doe de groenten erbij, behalve de doperwten en laat alles 10 minuten koken. Voeg de doperwten toe en kook ze even mee tot ze gaar zijn. Roer de yoghurt door de soep en de garnalen. Garneer met een plak citroen.

 

Mulligatawnysoep

Maaltijdsoep voor 4-6 pers.

 
Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Breng ondertussen de kippenbouillon aan de kook, snijd de kipfilet in reepjes en kook de kip in ca. 10 minuten gaar. Snipper de ui en knoflook. Snijd de wortel en bleekselderij in dunne plakjes en de tomaten in blokjes. Schil de gember en hak de gember fijn.

Verhit de boter en fruit hierin de ui, wortel en bleekselderij. Voeg de tomaten, knoflook, specerijen en gember toe met de kippenbouillon en laat alles samen 20-25 minuten koken of tot de groenten gaar zijn. Voeg de kip, rijst, kikkererwten en yoghurt toe. Breng de soep op smaak met zout en peper.