Preventie PMS

Gelijkmatig spreiden van de hoogte- en dieptepunten
.

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een verzameling van meer dan 150 bekende symptomen die zich een week tot tien dagen voordat een vrouw menstrueert, voordoen.
Symptomen zijn onder andere een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, vreetbuien, lusteloosheid, krampen en pijnlijke borsten. Men neemt aan dat deze verschijnselen door de veranderingen in het progesteron- en oestrogeenniveau ontstaan waardoor oestrogeen de overhand krijgt.

Er zijn aanwijzingen dat bijna elke vorm van preventie of behandeling waarvan de werking dubieus is, sommige vrouwen al een tijdje helpt. U kunt dus lukraak een remedie kiezen. Niettemin zijn er bepaalde soorten preventie die grote aantallen vrouwen al heel wat keren verlichting hebben gebracht.

Essentiële vetten

Vrouwen met PMS hebben vaak een lage concentratie omega-3 vetzuren in hun bloed. Dit is wellicht te wijten aan een genetisch ongelukje dat de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur vermindert.
Teunisbloem, zwarte bes en bernagie-olie bevatten gammalinoleenzuur. Het is uitgebreid onderzocht of teunisbloemolie (3-4 g/dag) PMS-klachten vermindert en de meeste experimenten, hoewel niet allemaal, wezen uit dat deze olie inderdaad een heilzame werking heeft.

Ontbrekende voedingsstoffen

Vrouwen met PMS kunnen er voordeel bij hebben wanneer zij de concentratie van bepaalde voedingsstoffen in hun lichaam opvoeren.

Wil je op de hoogte blijven van al onze (nieuwe) artikelen volg ons dan op twitter of facebook. Voor meer informatie en vragen kan je mailen naar sonja@stoerenslank.nl. 

Dit artikel is overgenomen uit Medisch Dossier en wordt in Nederland uitgegeven sinds januari 1999. Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het bladWhat Doctors Don’t Tell Youvan journaliste Lynne Mc Taggart (schrijfster van onder meer de bestsellers ‘Het Veld’ en ‘Het Intentie Experiment’). Alle informatie in Medisch Dossier is gebaseerd op toonaangevende medische vaktijdschriften en gebaseerd op gevestigd, wetenschappelijk onderzoek en biedt bijna elke maandonafhankelijke medische informatie.